Стандарт СОУ ОЕМ 08.002.03.024:2014 Напої алкогольні дистильовані.. Екологічні критерії оцінювання життєвого циклу встановлює критерії визначення переваг напоїв алкогольних дистильованих, виготовлених на основі спирту етилового не денатурованого щодо їх потенційних впливів на стан довкілля та здоров’я людини протягом життєвого циклу.

Цей стандарт поширюється на:

  • спиртові настоянки, одержані перегонкою виноградного вина або вичавок винограду;
  • коньяк;
  • напої коньячні (у тому числі бренді);
  • спирти коньячні;
  • напої спиртні з вина виноградного дистильованого чи вичавок винограду;
  • віскі;
  • ром, спирт ромовий, тафія;
  • джин та ялівцева настоянка;
  • горілки, інші міцні спиртові напої (спирт питний з вмістом спирту менше 45,4 об.%; спирти, отриманні дистилюванням з фруктів, крім лікерів, джина, вина виноградного);
  • горілки, спирт питний з вмістом спирту менше 45,4 об.%;
  • спирти, отриманні дистилюванням з фруктів, крім лікерів, джина, вина виноградного;
  • лікери, солодкі наливки, спиртові настоянки, інші спиртові напої (бальзами, аперитиви, пунші, настоянки гіркі).

Основним завданням при впровадженні та подальшому перегляді екологічних критеріїв є:

  • енергоефективність технологічного процесу виробництва;
  • зменшення екологічних впливів у процесі виробництва;
  • натуральність складників;
  • зниження вмісту токсичних елементів у сировині та готовій продукції (понад вимог державних норм);
  • зниження питомої активності радіонуклідів у сировині та готовій продукції (понад вимог державних норм);
  • зменшення відходів виробництва та споживання.

Вимоги стандарту адаптовані до вимог актів права ЄС, зокрема:

  • Постанови Комісії (ЄС) № 1881/2006 від 19 грудня 2006 року, що встановлює максимальні рівні для деяких контамінантів в харчових продуктах.

Розроблений технічним комітетом стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля»

Прийнятий – 24.03.2014 р.

Перевидано зі зміною №1 – 30.12.2016 р.

Рекомендований наступний перегляд – ІI півріччя 2021 р.

Позаплановий перегляд стандарту здійснюють у разі:

  • змін державних норм та/або нормативно-технічних документів, що взаємопов’язані з його вимогами;
  • надходження нових даних про технологічні інновації;
  • визначення інших факторів, що впливають на стан довкілля та здоров’я людини, пов’язаних зі споживанням та виробництвом продукції згідно ДСТУ ISO/TR 14062.

Відносно продукції, що успішно пройшла сертифікацію згідно вимог цього стандарту, одержувач екологічного сертифікату отримує право на застосування екологічного маркування згідно вимог ДСТУ ISO 14020, ДСТУ ISO 14024 та СОУ ОЕМ 913.01.