Добрива органічні «Гумат-гель» згідно ТУ У 20.1-1905210852-001:2016 виробництва ФОП Осипенко С.Б. (м. Херсон) успішно пройшли екологічну сертифікацію, що підтверджено сертифікатом від 01.03.2016 UA.08.002.428.
Добрива виробляюся на сировині 100% природного походження (торф, вода) та є ефективним натуральним засобом для відновлення плодючості ґрунтів. Суттєве збільшення азотофіксуючих бактерій за рахунок живлення таким добривом, дозволяє зменшити, і навіть – відмовитись від застосування мінеральних комплексів хімічного походження. Процес перетворення сумішей торфів з водою в добриво відбувається за унікальною технологією пульсацій тиску рідини, мікрогідроударів (кавітація) при відносно низьких температурах. Технологія виробництва добрива є унікальною інноваційною розробкою ФОП Осипенко С.Б. (не має аналогів у світі), яка запатентована у міжнародній системі РСТ.
Підприємство розглядає екологічні аспекти виробничої діяльності та поліпшені екологічні характеристики продукції власного виробництва як пріоритет № 1 і керується в системі управління екологічними аспектами – вимогами міжнародного стандарту ISO 14001.
Низинний торф для виробництва добрива закуповується у сталих постачальників і транспортується в м. Херсон на виробничі потужності ФОП Осипенко С.Б. Кожна партія торфу перевіряється на вміст важких металів та радіоізотопів в лабораторії ДУ «Інститут охорони ґрунтів України» (Херсонська філія).
Протоколи дослідження, підтверджують відповідність добрива вимогам СОУ ОЕМ 08.002.12.006:2008 Рідке органічне добриво. Екологічні критерії оцінювання життєвого циклу щодо значень показників вмісту поживних елементів:
Показники |
Од. виміру |
Значення |
|
згідно п. 5.1.2 СОУ ОЕМ 08.002.12.006 |
фактичне |
||
Кобальт (Co) |
мг/кг |
< 1 |
0,66 |
Цинк (Zn) |
мг/кг |
< 2 |
0,96 |
Бор (B) |
мг/кг |
< 1 |
0,56 |
Молібден (Mо) |
мг/кг |
< 0,5 |
0,25 |
Залізо (Fe) |
мг/кг |
> 100 |
129,1 |
Марганець (Mn) |
мг/кг |
> 10 |
13,3 |
Азот загальний |
% |
|
|
- на сиру речовину |
|
- |
3,43 |
- на суху речовину |
|
< 0,8 |
0,43 |
Азот аміачний |
% |
|
|
- на сиру речовину |
|
- |
0,0146 |
- на суху речовину |
|
< 0,1 |
0,012 |
Р2О5 |
% |
|
|
- на сиру речовину |
|
- |
0,037 |
- на суху речовину |
|
< 0,8 |
0,31 |
К2О |
% |
|
|
- на сиру речовину |
|
- |
0,01 |
- на суху речовину |
|
< 0,8 |
0,05 |
Зола |
% |
|
|
- на суху речовину |
|
< 20 |
15,66 |
Органічна речовина |
% |
|
|
- на суху речовину |
|
> 80 |
84,34 |
Також лабораторні дослідження підтверджують у рази зменшення показників вмісту важких металів відносно допустимих згідно державних норм. Показники питомої активності природних радіонуклідів становлять:
Показники |
Од. виміру |
Значення |
||
ГДК згідно НД |
ГДК згідно |
Фактичне |
||
Цезій 137 (Cs) |
Бк/кг |
122 |
50 |
8,91 |
Стронцій 90 (Sr) |
Бк/кг |
245 |
100 |
1,01 |
Добрива фасуються в тару полімерну. Тара виготовляється з поліпропілену марок MOSTEN виробництва фірми «UNIPETROL/RPA s.r.o» (Чехія) та суперконцентрату модифікуючих домішок гранульованих згідно ТУ У 24.6.21628777-003:2007 виробництва ПП «Немо МБ» (Україна, м. Київ). Відповідність інгредієнтів для виготовляння споживчої тари вимогам санітарного законодавства України підтверджена висновками державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Інгредієнти для виготовляння споживчої тари, у т.ч. матеріал для виготовляння етикетки не містять полівінілхлориду та/або іншого типу хлорованого або галогенованого матеріалу. Споживча тара може бути легко розділена на складові частини для подальшої переробки за доступними в Україні технологіями.