Салати листові «Хрусткий айсберг», «Пікантна руккола», «Молодий шпинат» та салатні мікси «Средиземноморський смак», «Іспанський смак», «Французький смак», «Цезарь», «Легкий день», «VITA MIX» згідно ТУ У 10.8-32323946-001-2013 виробництва ТОВ «EВК-УКРАЇНА» успішно пройшли екологічну сертифікацію, що підтверджено сертифікатом від 26.04.2016 № UA.08.002.429.
ТОВ «ЕВК-УКРАЇНА» є сучасним підприємством, яке забезпечує управління життєвим циклом продукції на вхідному потоці – починаючи з контролю безпеки, якості та умов зберігання сировини і пакувальних матеріалів, і на вихідному потоці – закінчуючи відвантаженням готової продукції у торгові мережі. Підприємство контролює всі стадії технологічного процесу виробництва щодо безпеки продукції та екологічних аспектів. На підприємстві впроваджена та функціонує система управління безпечністю харчових продуктів згідно ДСТУ ISO 22000:2007.
Екологічна політика ТОВ «ЕВК-УКРАЇНА» спрямована на ресурсоефективність, поліпшення показників екологічної результативності виробництва у поєднанні із впровадженням екологічних критеріїв до відбору сировини, підвищенням рівня обізнаності персоналу з питань з довкілля та екологічних аспектів виробничої діяльності.
На виконання екологічної політики та її цілей, на підприємстві впроваджуються заходи, спрямовані на зменшення енергоємності технологічного процесу виробництва. Упровадженні протягом 2015-2016 рр. заходи дозволили скоротити показник енергоємності технологічного процесу виробництва на 30%. Відходи виробництва на підприємстві збираються та утилізуються згідно вимог чинного законодавства. На підприємстві утворюються відходи двох видів: органічні та побутові (пакувальна плівка, картонна тара). Органічні відходи передаються до фермерських господарств на корм тваринам. Відходи пакувальної плівки та картонної тари, – збираються, сортуються та передаються на переробку у якості вторинної сировини спеціалізованим підприємствам.
Сировина для виготовляння салатів та салатних міксів постачається компанією AGRIDEMUR MARKETING S.L (Італія) та не містить організми, у якому генетичний матеріал був змінений за допомогою штучних прийомів переносу генів, які не відбуваються у природних умовах (ГМО), що підтверджено результатами досліджень методом ПЛР (цільової послідовності П-35S та T-NOS згідно ДСТУ ISO 21569:2008). Аналіз зразків салатів листових підтверджує їх відповідність вищому товарному сорту за такими показниками:
- зовнішній вигляд (качани і розетки листків салатів цілі, здорові, свіжі, чисті, характерної форми і окраси; не досягши стадії утворення насіння, формування цвітоносів; з акуратно обрізаними коренями у підстави зовнішніх листків; без при знаків самозігрівання та зайвій зовнішньої вологості)
- запах і присмак (без запаху та по стороннього присмаку;)
- маса качана або розетки (відповідає шкалі калібрування).
Технологічні процеси та температурний режим при сушці дозволяють зберегти природну користь салатів у готовій до вжитку продукції, до складу якої не входять харчові домішки.
Поліпшені показники безпеки салатів і салатних міксів відповідають вимогам СОУ ОЕМ 08.002.03.005:2009 Салати листові. Екологічні критерії оцінювання життєвого циклу. Відповідність підтверджується протоколами досліджень ДУ «Харківський лабораторний центр Держсанепідслужби України» (акредитована згідно ДСТУ ISO/IEС 17025:2006), наприклад:
Найменування проб |
Показник |
Вимога згідно |
За результатами досліджень |
Метод дослідження згідно |
|
державних норм (НД) |
СОУ ОЕМ 08.002.03.045 |
||||
Салатний мікс «Средиземноморський смак» |
Масової частки токсичних речовин, мг/кг: |
>< |
>< |
>< |
>< |
- свинцю |
≥ 0,4 |
≥ 0,1 |
> 0,005 |
ГОСТ 31262-96 |
|
- кадмію |
≥ 0,1 |
≥ 0,05 |
0,0 |
ГОСТ 30178-96 |
|
- міді |
≥ 10,0 |
≥ 5,0 |
Не знайдено |
ГОСТ 30178-96 |
|
- цинку |
≥ 50,0 |
≥ 25,0 |
Не знайдено |
ГОСТ 30178-96 |
|
- миш’яку |
≥ 0,2 |
≥ 0,1 |
>0,04 |
ГОСТ 26930-86 |
|
- ртуті |
≥ 0,03 |
≥ 0,01 |
> 0,005 |
МВ 10.1-115-2005 |
|
- пестициди (Децис) |
≥ 0,01 |
згідно НД |
Не знайдено |
МВ 2273-80 |
|
- пестициди (Актеллік) |
0,05 |
|
Не знайдено |
|
|
Салатний мікс «Французький смак» |
Масової частки токсичних речовин, мг/кг: |
>< |
>< |
>< |
>< |
- пестициди (Децис) |
≥ 0,01 |
|
Не знайдено |
МВ № 4344-87 |
|
- пестициди (Актеллік) |
0,05 |
|
Не знайдено |
МВ № 3222-85 |
|
Забруднення радіонуклідами, Бк/кг: |
>< |
>< |
>< |
>< |
|
- 137Cs та |
≥ 30 |
≥ 40 |
> 0,95 |
ГН 6.6.1.1-130-2006 |
Фасування продукції здійснюється в плівку поліпропіленову, а потім в картонну тару. Пакувальний матеріал придатний для переробки. Споживча тара (пакування) може бути легко розділена на складові частини для подальшої переробки за доступними в Україні технологіями.