Добрива органічні «Гумат-гель» згідно ТУ У 20.1-1905210852-001:2016 виробництва ФОП Осипенко С.Б. (м. Херсон) успішно пройшли екологічну сертифікацію, що підтверджено сертифікатом від 01.03.2016 UA.08.002.428.
Добрива виробляюся на сировині 100% природного походження (торф, вода) та є ефективним натуральним засобом для відновлення плодючості ґрунтів. Суттєве збільшення азотофіксуючих бактерій за рахунок живлення таким добривом, дозволяє зменшити, і навіть – відмовитись від застосування мінеральних комплексів хімічного походження. Процес перетворення сумішей торфів з водою в добриво відбувається за унікальною технологією пульсацій тиску рідини, мікрогідроударів (кавітація) при відносно низьких температурах. Технологія виробництва добрива є унікальною інноваційною розробкою ФОП Осипенко С.Б. (не має аналогів у світі), яка запатентована у міжнародній системі РСТ.

Підприємство розглядає екологічні аспекти виробничої діяльності та поліпшені екологічні характеристики продукції власного виробництва як пріоритет № 1 і керується в системі управління екологічними аспектами – вимогами міжнародного стандарту ISO 14001.

Низинний торф для виробництва добрива закуповується у сталих постачальників і транспортується в м. Херсон на виробничі потужності ФОП Осипенко С.Б. Кожна партія торфу перевіряється на вміст важких металів та радіоізотопів в лабораторії ДУ «Інститут охорони ґрунтів України» (Херсонська філія).
Протоколи дослідження, підтверджують відповідність добрива вимогам СОУ ОЕМ 08.002.12.006:2008 Рідке органічне добриво. Екологічні критерії оцінювання життєвого циклу щодо значень показників вмісту поживних елементів:
Показники  | 
    Од. виміру  | 
    Значення  | 
  |
згідно п. 5.1.2 СОУ ОЕМ 08.002.12.006  | 
    фактичне  | 
  ||
Кобальт (Co)  | 
    мг/кг  | 
    < 1  | 
    0,66  | 
  
Цинк (Zn)  | 
    мг/кг  | 
    < 2  | 
    0,96  | 
  
Бор (B)  | 
    мг/кг  | 
    < 1  | 
    0,56  | 
  
Молібден (Mо)   | 
    мг/кг  | 
    < 0,5  | 
    0,25  | 
  
Залізо (Fe)  | 
    мг/кг  | 
    > 100  | 
    129,1  | 
  
Марганець (Mn)  | 
    мг/кг  | 
    > 10  | 
    13,3  | 
  
Азот загальний  | 
    %  | 
    
  | 
    
  | 
  
- на сиру речовину  | 
    
  | 
    -  | 
    3,43  | 
  
- на суху речовину  | 
    
  | 
    < 0,8  | 
    0,43  | 
  
Азот аміачний  | 
    %  | 
    
  | 
    
  | 
  
- на сиру речовину  | 
    
  | 
    -  | 
    0,0146  | 
  
- на суху речовину  | 
    
  | 
    < 0,1  | 
    0,012  | 
  
Р2О5  | 
    %  | 
    
  | 
    
  | 
  
- на сиру речовину  | 
    
  | 
    -  | 
    0,037  | 
  
- на суху речовину  | 
    
  | 
    < 0,8  | 
    0,31  | 
  
К2О  | 
    %  | 
    
  | 
    
  | 
  
- на сиру речовину  | 
    
  | 
    -  | 
    0,01  | 
  
- на суху речовину  | 
    
  | 
    < 0,8  | 
    0,05  | 
  
Зола  | 
    %  | 
    
  | 
    
  | 
  
- на суху речовину  | 
    
  | 
    < 20  | 
    15,66  | 
  
Органічна речовина  | 
    %  | 
    
  | 
    
  | 
  
- на суху речовину  | 
    
  | 
    > 80  | 
    84,34  | 
  
Також лабораторні дослідження підтверджують у рази зменшення показників вмісту важких металів відносно допустимих згідно державних норм. Показники питомої активності природних радіонуклідів становлять:
Показники  | 
    Од. виміру  | 
    Значення  | 
  ||
ГДК згідно НД  | 
    ГДК згідно   | 
    Фактичне  | 
  ||
Цезій 137 (Cs)  | 
    Бк/кг  | 
    122  | 
    50  | 
    8,91  | 
  
Стронцій 90 (Sr)  | 
    Бк/кг  | 
    245  | 
    100  | 
    1,01  | 
  

Добрива фасуються в тару полімерну. Тара виготовляється з поліпропілену марок MOSTEN виробництва фірми «UNIPETROL/RPA s.r.o» (Чехія) та суперконцентрату модифікуючих домішок гранульованих згідно ТУ У 24.6.21628777-003:2007 виробництва ПП «Немо МБ» (Україна, м. Київ). Відповідність інгредієнтів для виготовляння споживчої тари вимогам санітарного законодавства України підтверджена висновками державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Інгредієнти для виготовляння споживчої тари, у т.ч. матеріал для виготовляння етикетки не містять полівінілхлориду та/або іншого типу хлорованого або галогенованого матеріалу. Споживча тара може бути легко розділена на складові частини для подальшої переробки за доступними в Україні технологіями.

						




































































